İslamiyet

İSLAMİYET


Müslüman Kimdir? İslam Ne Demektir?

Teslim, İslam, Müslüman; Arapça s-l-m kökünden türeyen kelimelerdir. İslamiyet, kelime anlamı itibariyle teslim olmak, boyun eğmek, itaat etmek anlamlarına gelir.

Müslim de teslim olan, Allah'a kendini teslim eden anlamlarına gelir. Türkiye'de ise Müslim sözünden ziyade Farsça -an çoğul eki almış 'Müslüman' kavramı kullanılır.

İnancın Doğduğu Yer: Hira Dağı / Mekke - Arap Yarımadası.
Kurucusu: Peygamber Muhammed (Abdullah oğlu)
İbadethanesi: Cami, mescit ve İslami temizlik standartlarına uygun her yer.
Kitabı: Kur'an-ı Kerim.
İbadet dili: Arapça.

İslam'ın 5 şartı ve İmanın da 6 şartı bulunmaktadır.

İslam'ın Beş Şartı:

1- Kelime-i Şehadet getirmek. 
2- Namaz kılmak.
3- Oruç tutmak.
4- Zekat vermek.
5- Hacca gitmek.

İmanın 6 şartı:

1- Allah'a iman.
2- Meleklere iman.
3- Kutsal Kitaplara iman.
4- Peygamberlere iman.
5- Kıyamet gününe, ölümden sonra dirilmeye ve ahirete iman.
6- Kaza ve kadere iman.

İslam, dağınık Arap kabilelerini birleştirmiş ve o güne kadar dünya tarihinde ehemmiyetli bir yeri bulunmayan Arapları, bir ulus olarak ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Arap dilinin lehçelere ayrılıp bölünmemesi de Kur'an-ı Kerim'in ortak kabul edilmesi ve oradaki dile sadık kalınması sebebiyledir.

İslam'ın en önemli iddiası, Allah katında tek geçerli din olmasıdır. (Âli İmran Suresi - 19. ayet)

Buna dayanarak bütün toplumlara inancın tebliğ edilmesi gerektiği ve bu yolda cihat etmenin Allah'ın emri olduğu bildirilir. İşte bazı cihat ayetleri:

"Allah yolunda hakkıyla cihad ediniz."(Hac, 22/78)

"Şüphesiz Allah, kendi yolunda birbirine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak çarpışanları sever."(Saff, 61/4)

"Ey iman edenler! Kâfirlerden size yakın olanlarla savaşın. Onlar, sizde bir sertlik bulsunlar. Biliniz ki, Allah, müttakîlerle beraberdir."(Tevbe, 9/123)

"Gerek hafif, gerek ağır olarak savaşa çıkın. Mallarınız ve canlarınızla Allah yolunda cihad edin. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır."(Tevbe, 9/41)

Bu anlamda İslam diğer dinlere göre daha agresif bir tablo çizmektedir. Kendisi gibi inanmayanların kafir ilan edildiği ve dinden çıkan (mürted) ların öldürüldüğü bir inançtır.

Türkler de Türgişler ve Hazalar döneminde İslam orduları ile çokça savaşmış, bu dönemde ağır kayıplar vermiştir. Birçok Türk yurdundan edilmiş veya esir alınmıştır. Buna rağmen ilerleyen yıllarda Türkler siyasi sebepler dolayısıyla İslam dinini benimsemiştir.

İslam Kronolojisi (Özet)

Miladi 570 - Muhammed Mekke'de, sözü geçerli saygın bir ailede doğdu.

610 - İslam inancına göre Muhammed peygamber 40 yaşındayken Hira Dağında bir mağarada düşünceye dalmışken, melek Cebrail ona göründü. İlk vahiy aldı: "İkra bi ismi rabbike" "Oku, seni yaratan rabbinin adıyla oku"

622 - Mekke'deki zulme katlandıktan sonra Muhammet ve inananlar yakındaki Yesrib'e (Bugün Medine diye bilinen yer) göç ettiler. Yesrib halkı İslam'ı kabul etti ve bu olaya 'hicret' dendi. İslami takvim de bu olay ile başlatılmış oldu. Muhammet peygamber bu şehirde, ilk İslam devletini ilan etti. Devletin kanunları Kur'an temelli idi. Bu süreçte diğer kabileleri ve milletleri İslamiyet'e davet etmeye devam etti.

630 - Muhammet ve takipçileri, çok daha kalabalık olarak Mekke'ye girdiler. İslam ordusu Mekke'ye girerken küçük birkaç çatışma dışında, Mekke halkı İslam'ı kabul etti. Muhammet peygamber özellikle Kabe'nin etrafındaki putları yok etti ve yalnızca Allah'a ibadet edilmesi gerektiğini buyurdu.

633 - Uzun süren hastalığının ardından Muhammet peygamber vefat etti. Ardından Müslüman cemaat, Muhammet'in kayınbabası olan Ebu Bekir'i halife olarak seçti.

638 - İslam orduları 'Şam' olarak bilinen Kuzey Arabistan bölgesini ele geçirdi. (Suriye, Filistin, Lübnan ve Irak)

641 - İslam orduları Bizans'ı bozguna uğratarak Mısır'ı ele geçirdi. Müslümanlar bu fetihleri 'baskı altında olan halkı özgürleştirmek' olarak sayarlar.

655 - İslamiyet Kuzey Afrika'da yayılır.

661 - İmam Ali öldürüldü. Böylece dört reşit, salih halife dönemi sona erdi. Bununla birlikte halifelik Emevi sülalesine geçti.

711 - Müslümanlar batıda İspanya'ya, doğuda ise Hindistan'a girdiler. İber yarımadasının neredeyse tamamı Müslüman kontrolüne geçti.

732 - Müslümanlar Fransa'da Potiers bölgesinde Charles Martel tarafından yenilgiye uğratıldı.

750 - Abbasiler, halifeliği Emevilerin elinden aldı ve Bağdat'ı merkez ilan etti.

1000 - İslam, Afrika kıtasında yayılmaya devam etti. Kuzey ile Merkez Afrika arasında ticari irtibat görevi gören Nijerya da bu dönemde İslam'ı kabul etti.

1099 - Hristiyan Haçlı orduları Kudüs'ü Müslümanların elinden aldı. Sonunda Müslümanlar Haçlıları bozguna uğrattı ve 'kutsal toprakları' yeniden ele geçirdi.

1120 - İslam Asya kıtasında yayılmaya devam etti. Malezyalı tüccarlar, iletişim halinde oldukları Müslümanlardan İslam'ı öğrendi.

1299 - Osmanlı İmparatorluğunun temeli Anadolu'da atıldı.

1453 - Osmanlılar İstanbul'u fethetti. 

1800 - Amerika'ya köle olarak götürülmeye zorlanan Afrikalıların yaklaşık %30'u Müslüman idi.

1870-1924 - 1924'te kabul edilen Asyalıları Dışlama Yasasına kadar Arap göçmenler Amerika'ya geldi ve yerleşti.

Bu süreçte Birinci Dünya Savaşı patlak verdi, savaş sonunda İslam imparatorluklarının sonuncusu olan Osmanlı devleti yıkıldı ve parçalandı. Asya ve Afrika'daki çoğu Müslüman bölge Avrupalılar tarafından sömürgeleştirildi.







20 yorum:

  1. Nedir bu islam dusmanliginiz ?
    Isinize gelen ayeti almissiniz kur'anda merhameti tavsiye eden ayetlerde var.
    Ne diyorsunuz muslmanlar ezilsinmi hic savunusa yükselişe gecip cihad etmesinmi ayrica mekki ve medeni ayetler vardir medeni ayette gecen cihat kilicla degildir bu ayetler size su gunumuzde neden vahsice geliyor anlamiyorum (suriyede onca muslumanin kani akarken) sunu anlayin artik islam sadece ibadet etmek degil islam yasam tarzi yonetim seklidir bu yuzdende her detay yol kuranda geçer peygamberimizin sunnetiylede tamamlanir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savaşta kocasını öldürülen veya esir alınan bir adamın karısı ve kızları cariye yapılıyor. evli olsalar bile bunlarla evlenmek helal. yani kadın savaş ganimeti. nerde merhamet????

      Sil
    2. İslamın hoşgörüsünü en son cumadan çıkıp tekbirlerle 35 aleviyi yaktıklarında gördülke. İslâm savunmanızı tengrici sayfalarda değil İslâmî sayfalarda yaparsanız amacınıza ulaşabilirsiniz.

      Sil
    3. Ortadoğu dinlerinde kadın 2.sınıf yaratık

      Sil
    4. İslam bir hastalıktır. Hayır yani çok merak ediyorum sırf hadis var diye onca savaş yapıp sizin için kutsal olan İstanbul'u aldınız. Günümüzde Yahudiler kendileri için kutsal olan Jerusalemi alınca anırmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. İslam sadece işgal edip yakıp yıkmaktan ibarettir. O yazdıkların ise sadece provokasyon. Ölen müslümanlar büyük ihtimal cihad anlayışıyla yaşayan ruh hastalarıdir.

      Sil
    5. Bu ne lan İslam yakıp yıkmaktır diyen Tengrici kendisini Türkçü olarak gören şahsiyet kendi ırkın bu amaçla dünya ya geldi Tanrının kırbacı Atilla ismini bilirmisin. Yoksa sende alevileşmiş ermeni dölümüsün?

      Sil
    6. savaşta öldürülen veya esir alınanların karısını nerde gördün Da vinci Demans izleme fazla İslamda önce tebliğ edilir. teslim olun çağrısı yapılır. teslim olmazsa karşı tarafla savaşa girilir. İslamda kadının önemini şöyle söylim sana ''Cennet Annelerın Ayakları Altındadır. Hz. Muhammet Mustafa S.A.V'' ayrıca kadınlar ve çocuklara bir zarar verilmez çocuklar esir alınır. asker olarak eğitilmek için köleleştirmek için değil.

      Sil
    7. Yazı yazmak kolaydır. Herkes barışı ister mesela ama yarını için savaşır. Korkar çünkü. Siyasi parti pisliklerinin hepsi milliyetçidir , tüzükleri öyledir. Birini hainle birini barzaniyle birini bilmem başkasıyla bolca görürsün. Evet. İslam'ın Kitabında yani Kuran'da her şey yazmakta. Yanlıs okumadın tekrar yazıyorum her şey yazmakta. Bu yüzden İşid , Türkiyedeki İslam Tüccarlığı , Araplar pislikleri var. Seçenek çok yanılgı çok. 9 yaşında evlenen Hz. Aişe'nin neden evlendiğini sorgulamadan Türkiyede evlendirilen cocukların evlendirilmedisine karşı çıkanları gördüm. Bak "lan" kullanmadan yazı yazılabiliniyormuş.

      Sil
    8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    9. Kapkan bu olayı ben de kınıyorum bir Müslüman olarak ama şunu unutma ki öldürülen taraf ta kendine Müslüman diyor.

      Sil
    10. İslam savaşmayı emreder. İslam'da kadın bir mal gibi görülür. İslam, Müslüman olmayanlara hoşgörülü değildir... Sence neden İslam'ı sevmiyoruz?

      Sil
  2. İslam bariz işidtir. İşidin provokasyon için yaptığı haberleri paylaşımları, ayrıca işidi araştıran gazetecileri vs hep okudum. Tam olarak Kuran'dan konuşuyorlar ve tam olarak islami yaşıyorlar. Saf, İslamın kökünü yaşıyor adanlar resmen

    YanıtlaSil
  3. Islamic lanetliyorum

    YanıtlaSil
  4. tengricilikmiş bilmem neymiş hepsi hikaye. Oyun mu oynuyorsunuz tengricilik ne haghsgdahf tek amacınız var o da islamiyeti silmek. Elinizden geleni ardına koymayın, zaten başaramayacaksınız. İslamofobinin Türk halkında bile var olması şaşırtıcı. İslam demek Araplık demek değildir. Türk tarihini siz de gayet iyi biliyorsunuz fakat islam konusunda yalnızca işinize gelen kısımları alıyorsunuz. Türkler islamiyetle tanıştığından beri çok daha iyi ve merhametli bir millet oldular. Agresiflik diyorsunuz vahşilik diyorsunuz lakin türklerin aldığı kazandığı, belki işgal ettiği yerlere bir bakın, ne şekilde almışız? Türkler asla yakıp yıkanlar olmamıştır, hele ki bir müslüman asla savaş kurallarını gözetmeden savaşmaz. Gerçek bir müslümandan bahsediyorum! IŞİD islama zarar vermek amacıyla kurulmuş, islamın arkasına sığınan fakat islam ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir terör örgütüdür. Bunların hepsini sizler de bal gibi biliyorsunuz. Ha bir de hümanist gibi görünme çabalarınız var. Hristiyanlığa yahudiliğe vahşilik gözüyle asla bakmayacağınızdan eminim. Asıl vahşiler, barbarlar Müslümanlar değildir. Biz hem türk hem müslüman olanlar merhametli, adaletli insanlarız. Size tavsiyem kuranıkerimi önyargısız bir şekilde okuyun. He gerçi siz de islamın nasıl güzel bir din olduğunu biliyorsunuz. İslamın kadına aslında o şekilde bakmadığını değer verdiğini biliyorsunuz ama insanlara göstermiyosunuz. İslamı barbar tengriciliği bilmem neyi hümanist olarak gösteriyorsunuz. Daha anlatacak diyecek bir şeyim yok, provokasyon yapıyosunuz ki bu amaçla çıkmışsınız zaten. hem belki yorumumu da silersiniz sayın hümanist özgürlükçü ve tengrici bey/hanım efendi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk tipi İslam (sulandırılmış İslam) gerçek İslam'a göre daha hafiftir. İnan bana buradaki çoğu kişi Kur'an'ı okumuştur. Yani neyin ne olduğunu iyi biliyordur. Siz Türk tipi Müslümanlar Kur'an ve hadisleri tam anlamıyla kabul etmeyip, işinize gelmeyenlere sembolik anlatım dersiniz.

      Sil
  5. Müslüman Fetheder. Avrupalı yahudi- hristiyanlar sömürür. Müslüman fethettiği yerin halkının dinini özgürce yaşaması için her şeyi yapar. Avrupalı sömürgeciler halkın yaşamasına bile müsaade etmez, yaşatmışsa da buna yaşamak denemez.

    YanıtlaSil
  6. Tengirici Türkler hiç savaşmazdı. Onlar çok merhametliydi mesela Moğol olmasına rağmen Hülagü ve Cengiz tek bir damla kan akıtmadı. Aynı şekilde Atilla'da kimseyi öldürmedi. Oysa Müslümanlar öyle mi? İstanbul Fethedildikten sonra 1 ay yağmalandı 300 bin kişi öldürüldü, kadınların ırzına geçildi (Hülagü'nün Bağdat seferi :D)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Din için savaşmakla normal savaş aynı şey değil.

      Sil
  7. Çocukluktan beri hep korkutularak büyütüldük.Hayatın her alanına müdahale eden din inanışı gerçekten çok yorucu.
    Dünyanın en berbat ve yıkıcı ollalyı ise bir dinin siyasallaşması.
    Türkiye'deki siyasal islmacıları tanıdıkça ve gördükçe midem bulandım,tiksindim.
    47 yaşımdan sonra Tengrici inancı benimsedim huzura erdim.
    Oh be dünya varmış.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.